fbpx

Yogamatten: 5 fijn-om-te-weetjes

Je eerste yogamat. Die koop je meestal, als je ‘hooked’ bent. Met andere woorden; je bent dol yoga en het volgen van lessen.

Yogamatten

De matten in de studio zijn fijn. Maar een eigen mat is ook prettig én wel zo hygiënisch. Mijn eerste yogamat kocht ik volgens mij bij een drogisterij. In zo’n aanbiedingenbak. Niet heel duur, mooie turquoise kleur. Dat weet ik nog. Ik was heel blij met mijn voordelige aankoop. Toen ik erover vertelde en de winkel en prijs bekendmaakte, hoorde ik al snel dat ik mogelijk in de nabije toekomst op zoek zou gaan naar een andere yogamat. Waarom? Omdat er toch wel heel wat zaken zijn waarop je kunt letten.

 

1. Dikte

De dikte van de mat is heel belangrijk, aangezien je bij sommige yogavormen langer op de mat zit of ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Yin yoga, een yogastijl waarbij je al liggend/zittend voor langere tijd yogahoudingen aanneemt. Je hebt matten variërend tussen de 4 en 6 mm. Belangrijk dus om op te letten als je een fervent Yin yoga beoefenaar bent.

2. Grip

De grip op een yogamat is vooral belangrijk om tijdens yogahoudingen niet weg te glijden met je handen of voeten. Dit is vooral te merken als je bijvoorbeeld vochtige handen krijgt van het zweet. Een mat met goeie grip, maakt dan echt het verschil. Vinyasa en Ashtanga yoga zijn bijvoorbeeld stijlen waarbij goeie grip heel belangrijk is.

3. Materiaal

Ze kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Vandaag de dag is het natuurlijk ook belangrijk of ze duurzaam vervaardigd zijn. Er zijn verschillende merken op de markt, die duurzame matten maken van natuurlijk PVC. Dit materiaal is duurzaam én gaat dus heel lang mee, >10 jaar. De grip is fantastisch en voor alle soorten yoga te gebruiken. Er zijn ook matten die van natuurlijk rubber gemaakt zijn. De levensduur van deze matten is ongeveer 5 jaar. Het materiaal is erg stroef, wat voor ‘glijden’ weer heel lastig kan zijn. Denk aan bijvoorbeeld yogahoudingen, die vloeiend in elkaar overgaan. Persoonlijk vind ik de geur van rubber niet heel prettig. De meningen zijn erover verdeeld, de sterke ‘rubbergeur’ zal uiteindelijk ook slijten. Er zijn ook combi’s tussen materialen mogelijk. Bijvoorbeeld combinaties van natuurlijk rubber óf PVC met milieuvriendelijke polyurethaan.

4. Kleur

Over smaak valt niet te twisten. En datzelfde geldt eveneens voor kleur. In yoga gaat het om in het moment te leven/voelen. Een kleur waarbij jij je vijf jaar geleden comfortabel voelde, kan op dit moment weerstand bij je oproepen. Volg je intuïtie bij het kiezen van een kleur.

 

5. Merken

Er zijn veel verschillende yogamerken, die mooie matten maken, met allemaal goeie eigenschappen.

Liforme; erg fijne matten, ze hebben veel onderzoek gedaan naar de combinatie: 100% grip én 100% eco/duurzaam. Deze matten zijn niet goedkoop; 129,50 EUR. Ook zijn er lijnen op deze matten aangebracht, ter ondersteuning van je yogapractice; AlignForMe. En is er de mogelijkheid om te kiezen voor een bredere en/of langere yogamat. Standaard is de maat: lengte: 185 cm, breedte: 68 cm.

Manduka; heeft ook hele fijne van oudsher robuuste rubberen matten. Lees: zware kwaliteit. Dit is of was in het vervoer van en naar een studio toch wel zwaar. Manduka heeft niet stilgezeten en zij hebben tegenwoordig ook lichtere matten in het assortiment. Bijvoorbeeld de Manduka PROLite: 68,50 EUR.

Lululemon; heeft hele fijne ‘sticky’ matten. Dit merk heeft een zogenaamde ‘reversible mat’ van 5 mm (vrij dik, dus heel fijn voor heupen, knieën) in het assortiment. Deze mat kun je dus aan beide kanten gebruiken, tijdens een andere yoga-routine’. Nadeel; olie, vet en-zweetvlekken blijven zichtbare plekken. En mocht je per ongeluk met je nagel langs de mat gaan, dan is dit al snel een blijvende streep. De reversible mat koop je voor 60,00 EUR.

Love generation; heeft prima yogamatten voor niet veel geld. Ze zeggen dat deze matten in de wasmachine gewassen kunnen worden, op zelfs 60 graden! Anti-slip en sticky staat in de eigenschappen. Mijn eigen ervaring zegt dat je voor échte anti-slip bij andere yogamerken moet zijn. Prima beginnersmat, voor slechts 22,50!

Schoonmaken

Voor het schoonmaken van alle soorten yogamatten geldt eigenlijk hetzelfde. Niet schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen. Bij voorkeur schoonmaken met een ‘groen’ sopje óf gewoon lauw water. Er wordt ook wel geadviseerd om schoon te maken met een tea tree oil. Deze laatste raad ik persoonlijk niet aan bij de Lululemon matten, aangezien olievlekken hierop zichtbaar blijven.