fbpx

Geïnspireerd door de immens populaire Marie Kondo -dé opruimgoeroe van dit moment- ontstond dit blog. Deze Japanse verkocht al meer dan 4 miljoen boeken wereldwijd over dit fenomeen. Het opruimen van je leven. Vreemd? Zéker niet. Mensen blijken verzamelaars van spullen. Veel spullen. We hechten ons aan materiële spullen, maar ook aan herinneringen en ervaringen >> zoals in de yoga ook onderwezen wordt.

1. Het ‘probleem’
Zoals al benoemd, hechten mensen zich erg graag aan spullen. We zijn verzamelaars. Van make-up monsters tot oude magazines, kleding, studieboeken, aantekeningen van studies, tuinsets, tassen, kussens… de lijst is lang. Waarom houden we vast aan spullen die we niet dagelijks gebruiken? En in veel gevallen, spullen die we in een heel jaar niet hebben aangeraakt.. Ballast die we met ons meedragen, waarmee we ons geen raad weten. Behalve dat het een ‘grote zorg’ is, die iedere dag terugkomt. Het opruimen van al die spullen. In de yoga wordt onderwezen dat we ons eveneens vasthouden aan herinneringen, emoties, (angst)gevoelens en trauma. Een yogaleraar van mij gaf ooit het voorbeeld van een persoon die jarenlang leed aan chronische rugpijn. De pijn was zo bekend, dat hij eraan gehecht/gewend was geraakt. Niet door hebbende dat deze gewenning, genezing in de weg stond. Het hechten aan angsten, die wellicht niet meer reëel zijn is ook zo’n voorbeeld. Een verdrietig einde van een liefde, hoeft niet te betekenen dat het niet voor jou bestemd is. Je hecht je aan het idee en de angst voor herhaling. Waardoor je niet meer ‘vrij’ in het leven kunt staan. En deze angstgevoelens als balast ervaren kunnen worden. Yogabeoefening maakt ‘schoon schip’ door middel van ademhalingsoefeningen, meditatie en de yogahoudingen. En nee, dit wil niet zeggen dat het slechts een handeling is. Yogabeoefening kan confronterend zijn, het is geen wondermiddel en het heeft aandacht, tijd en jouw volle bewustzijn nodig. En laat deze drie zaken nou precies de belangrijkste pijlers zijn in de opruimmethode van Marie Kondo.

 

2. Wat is voor jou belangrijk?
Tja, wat is voor jou belangrijk? Vaak noemen we heel veel dingen op. En, en, en…. Maar er is slechts 24 uur in een dag. Waarvan één-derde bedoeld is voor nachtrust. Houden we 16 uur over om een waardevol leven te leven, zonder ruis, mét voor ons belangrijke zaken. Hoe komt het dan dat er zoveel frustratie is over rommel, overvolle wasmanden, vieze wastafels en een overvolle zolder/garage, die misschien al jaren een bron is van ergernis. Het heet in het moment leven. We zijn continue bezig met dingen in het verleden óf juist met de toekomst (wanneer alles ‘goedkomt’). De werkwijze van Marie Kondo, de ‘KonMari’ methode spiegelt dat heel mooi voor. Waar word je gelukkig van? Wordt je dagelijks écht heel gelukkig van de spullen die je jaar in-jaar-uit bewaard? Door dat helder te maken, wordt je leven veel lichter. En leef je veel meer in het moment. De gelijkenis met yoga kan ook hier niet treffender zijn.

‘Je woonruimte heeft invloed op je lichaam’

-Marie Kondo-

3. Keuzes maken
Wees streng voor jezelf. En denk diep na over wat je nodig hebt. Dat is best lastig, want je hebt al het verzamelde nodig. Het rechtvaardigen daarvan, is een zeer makkelijke mindf*ck. Want, want, want…. Ik merk het zelf altijd op vakantie. Dat je noodgedwongen ‘het moet doen’ met de spullen die je bij je hebt. En dat dat gek genoeg veel rust geeft. Eén paar lederen sandalen. Oke, prima! Geen keuzemoment. Geen föhn, ook prima. Dan maar opsteken. ‘Hej, dat staat eigenlijk best leuk!’ Geen keuzemoment. Just go with the flow. Het leven kan heel eenvoudig zijn, als je in het moment leeft. En je jezelf niet vastketent aan allerlei gewoontes. Of, om de vergelijking weer compleet te maken: ‘jezelf vastketent aan allerlei spullen’.

4. De schoonheid van het moment
De schoonheid van het moment geeft dus rust. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben een hekel aan de vuile was, waaraan maar geen einde lijkt te komen. En om maar te zwijgen over de ‘droge was’. Alle spullen die we kopen, die weer een (volgens de KonMari methode) vaste plek moeten krijgen per categorie. Dit gebeurt in negen-van-de-tien gevallen natuurlijk niet. Dankbaarheid is het sleutelwoord. Wanneer we de opruimhandelingen (na reorganisatie) mindful uitoefenen, ontstaat er ‘het moment’, waarvoor we dankbaar zijn. Geen frustratie, hekel en onvermogen. Meer rust, balans, energie en tijd. En wil iedereen niet meer tijd? Tijd om leuke, voor ons belangrijke dingen te doen? Juist. Met yoga is het precies zo, aandacht, geduld ruimte creëren in lichaam en geest, zodat je ruimte, helderheid en transparantie ontvangt in je leven. De sleur verdwijnt, waardoor nieuwe energie ontstaat.

5. Respect voor ‘je huis’
Een mooiere metafoor is er niet te bedenken. ‘Je huis’ respecteren, is natuurlijk in de yogavertaling: je lichaam respecteren. Ga niet over grenzen heen. Houd je lichaam schoon, van binnen en van buiten. Door yogabeoefening, maar ook door een balans te vinden in wat je tot je neemt. Ook hier de treffende vergelijking met rommel in je huis. Houd je huis geordend en schoon. Met aandacht en bewustzijn. En dit is een hele bekende: een altijd opgeruimd huis, geeft een opgeruimde geest. En geeft vanzelfsprekend ruimte voor de puurheid van leven dicht bij jezelf en jouw gevoel.