fbpx

Met een brok in m’n keel schrijf ik dit blog. Mijn dochter van 10 jaar is ook fan van Ariana Grande. En ja, zij wilde naar het concert in de ZiggoDome vorige week. Te jong, zeiden wij. Natuurlijk zouden we met haar meegaan als ze wat ouder was.

Twee jaar terug begeleidde ik mijn met roze en glitters uitgedoste meisje al naar een Violetta concert in concertzaal Ahoy in Rotterdam. Samen met vriendinnetjes en hun mama. Vol voorpret, vrolijk gekwebbel op de achterbank in de auto en het onophoudelijk zingen van liedjes van Violetta en haar crew. Zouden er t-shirts te koop zijn? Of andere gadgets om de Violetta-verzameling te verrijken. Anderhalf uur een zang-en dansspektakel met onophoudelijk gegil van jonge meisjes. Mijn oren suisden, maar ik vond het zoo leuk voor haar.

Dat koppie. Van begin tot eind heeft ze roerloos op haar stoel gezeten, ingespannen gekeken naar alles wat zich op het podium afspeelde. ‘Wat is ze onschuldig en wat is ze lief’, dacht ik, toen ik mijn dochter vanuit een ooghoek onopvallend bekeek. Ik maakte snel een foto van haar, om het moment vast te leggen. ‘Wat is er, vroeg ze?’ ‘Niks, zei ik, ik vind je lief en ik houd van jou’. Dit neemt niemand van haar af, dacht ik nog. Wat ging er om in haar koppie? ‘Dit is magie, wat Violetta kan, kan ik ook’, misschien..?

Van de kinderen die zijn omgekomen in Manchester zullen de ouders het nooit weten. Ze kunnen het niet meer vragen. Het blijft spoken in mijn hoofd.

Wat vertellen we onze kinderen?

‘Het is (soort van) veilig in onze westerse vrije wereld?’ Ja, ik blijf dat zeggen en laat ‘soort van’ weg. Ik weiger hen, die verachtelijke en haat zaaiende ideologieën verspreiden, onschuldige slachtoffers maken, mijn vrije geest af te laten pakken.
Eén die gelooft in de kracht van liefde, vrijheid en geluk te vinden in de verbinding van prachtige mensen, dromen waar te maken, liefde te geven en te ontvangen.

Van hier tot het oneindige.

‘Darkness cannot drive out darkness, only LIGHT can do that.
Hate cannot drive out hate, only LOVE can do that’.
– Martin Luther King