fbpx

Duurzame Decembermaand

Duur. Omdat de dure maanden weer voor de deur staan, maar is deze geldverslindende periode ook ‘duurzaam’? Een tijd waarin:

  • de winkels extra openingstijden hebben;
  • het aantal pinbetalingen weer alle records zullen breken;
  • de bezorg/-en pakketdiensten overuren draaien.

Ik merk aan mijzelf wanneer de dure feestmaanden voorbij zijn, ik altijd een beetje leeg ben. Zo’n gevoel van: Wat als ik wat ‘rustiger’ aan had gedaan? Had ik dan ook dezelfde ‘uitkomst’ gehad? Met andere woorden: was het allemaal nodig? Nog even snel naar de winkel voor die leuke lampjes, die mooi staan op de gedekte tafel. Of: ik haal toch nog wat kleine cadeautjes voor de gasten. Fijn om er -door middel van dit blog- eens dieper op in te gaan. Iets duurzamer en bewuster te kijken naar die feestelijke decembermaand.

Keurwijzer

Om te zien of een product duurzaam gemaakt is én of het officieel onder een erkent keurmerk valt, heeft Milieu Centraal een superhandige Keurwijzer op hun website staan. Waarbij er gekeken is naar vier categorieën: milieu, dierenwelzijn, mens & werk en controle. ABN-AMRO schreef er eveneens een blog over en benadrukte de impact van duurzaamheidskeurmerken.

Duurzame cadeaus (online)

Waar vind je duurzame, eco, fairtrade cadeaus? Er zijn vele online mogelijkheden om duurzaam te shoppen. We zetten er een paar (‘persoonlijke favorieten’) op een rij:

  1. Ecogoodies

Ecogoodies is verzameling van online eco webshops. Wat een keuze! Het is eigenlijk een soort van warenhuis. Je vindt er van alles, van duurzame kleding tot woonaccessoires, verzorging, eten en drinken én duurzame kerstpakketten. ‘Shoppen voor een betere wereld’ luidt de kreet op de deze website. Prachtig gesorteerde website.

  1. Green Beauty shop

Van deze website krijg je geen genoeg. Uitstekend aanbod van verzorgingsproducten. Voor lichaam, huid en haar. De keuze is enorm. Fairtrade, eco, duurzaam, diervriendelijk en ook nog vriendelijk voor de natuur. Omdat het lastig is om via een webshop een product te kiezen, is de informatie uitgebreid.

  1. Flavourites

Flavourites timmert al even aan de weg. Met de leukste webshops verzameld op hun website. ‘Feelgood shops & experiences’. En dus ook een ‘eco’ button. Aparte merken, handgemaakte producten. De merken/webshops bij de eco afdeling zijn apart en uniek. Je aankoop is daarbij ook nog verantwoord. Feestje om op deze website te ‘struinen’.

  1. Ecomondo

‘Voor een mooiere wereld’. Fairtrade, bio en eco. Naast de webshop met speelgoed, relatiegeschenken, cadeaus, reizen en nog veel meer, is er eveneens een informatief onderdeel op de website. Een maatschappelijk betrokken platform, dat ruimte biedt aan circulaire start-ups en met duurzame en lokale productie. Chapeau!

  1. More than hip

‘Tassen, sieraden en cadeaus die je nergens anders vindt’. Hier vind je allemaal producten met het ‘fairtrade’ label. Mooie is, is dat het land en de maker(s) bekend worden gemaakt. Zo weet je precies waar en hoe jouw nieuwe handtas tot stand gekomen is.

  1. Recycle Sint

Ik vind dit zo’n super initiatief! Geen website-of webshop. Nee. Een Facebookgroep of community. Dit schrijven ze: ‘Recycle Sint is weer in het land. Hij wenst een duurzamer Sinterklaasfeest en roept alle ouders op om een speelgoedruilmarkt te organiseren’. Hoe geweldig is dit? Je ziet inmiddels dat er meerdere speelgoedruilmarkten op touw worden gezet. Klik eens op de link om te zien of er bij jou in de buurt eentje georganiseerd wordt. Of, misschien zet je er zelf één op?

Duurzame cadeaus (off line)

Duurzaam en offline betekent zonder computer en telefoon. Ja dat kan
ook ;). Er zijn zulke mooie initiatieven, denk vooral lokaal. Hieronder een
paar prachtige ideeën op een rij:

1. Landwinkels
Is er bij jouw in de buurt een landwinkel? Die lokale producten en cadeaus verkoopt. Geweldig. Origineel ben je zeker. ‘Begin bij jezelf voor een betere wereld’. In dit geval, eveneens: dichtbij.

2. Kringloopwinkels
Wie kent ze niet? De Kringloopwinkels. Vooral ook door de nieuw verworven bekendheid door tv programma’s weer helemaal populair. Paleis voor een prikkie van SBS6 bijvoorbeeld. Waarbij twee flamboyante interieurstylisten huizen omtoveren met spulletjes uit de lokale kringloopwinkel. Ik ben absoluut fan van deze vorm van recyclen.

3. Wereldwinkels
Al bijna 50 jaar bestaat ze: De WereldWinkel. Je vindt filialen door het hele land. Vaak op zogenaamde b-locaties, net niet in het centrum van een stad. Maar zéker wel in de buurt. Op dit moment zouden dat er 400 zijn. Grote kans dat er een filiaal bij jou in de buurt is. De WereldWinkel is een winkel die zich inzet voor de eerlijke handel van producten uit ontwikkelingslanden. Misschien ben je er al even niet meer binnen geweest. Ze hebben een mooi assortiment met unieke en handgemaakte cadeaus!

Duurzaam shoppen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn zoals je ziet. Vaak
zie je dat er lokaal veel gebeurt. Sla eens een lokale en/of regionale
krant open. Grote kans dat je dingen te weten komt over duurzaam
kopen/consumeren, waarvan je niet eerder wist dat het bestond.