fbpx

Duurzaam leven: 15 tips speciaal voor jou op een rij gezet!

Wat is duurzaam leven eigenlijk? Heel simpel; langdurend en niet aan bederf onderhevig. En, het betekent: niet het milieu belasten.

Duurzaam leven

Waarom is het zo belangrijk? Ik hoor het al jaren. Maar de pure noodzaak ervan wordt mij steeds (pijnlijk) duidelijker. Vooral na het zien de documentaire Plastic Planet.

 

Plastic probleem

Plastic is overal. Waar je ook om je heen kijkt. Onderzoek je eigen huis maar eens. Van onder tot boven. En je zult versteld staan hoe leeg je huis eigenlijk is, zonder deze kunststof. Een afgeleide ervan: bakeliet werd in 1909 door een Belgische geleerde uitgevonden. Het is onderhand het grootste probleem op aarde geworden. Hoe gaan we in hemelsnaam al dat plastic verwerken. De natuur ‘wil het niet’.

 

Duurzaam leven, duur?

Natuurlijk is duurzamer leven meer dan alleen ‘plastic verminderen’. Het gaat om natuurbehoud, dierenwelzijn, milieu en klimaat en eerlijke handel. Net als met zoveel problemen; begin bij jezelf, houd het klein. Je ervan bewust worden is al iets. Dus de stappen hierna zijn al fantastisch. En hoeven niet duur te zijn.

Voeding

  1. Eet één dag in de week geen vlees. Wist je dat de vleesindustrie de grootste milieuvervuiler is?
  2. Kies voor lokale producten. Er is zelfs een kalender voor:
  3. Loop ‘ns naar binnen bij de natuurwinkel. Daar vind je producten met een keurmerk voor eerlijke handel of duurzaamheid.

Huishouden

  1. Was niet te heet. Was alleen beddengoed/handdoeken op een hogere temperatuur.
  2. Kies voor ecologische en/of natuurlijke wasmiddelen. Seepje heeft natuurlijk wasmiddel gemaakt.
  3. Gebruik geen droger, hang je was op. Zolang het nog kan; buiten 😉
  4. Zet je verwarming iets lager (trek een vest of trui aan). Het is echt goedkoper en energiezuinig.
  5. Scheid je afval. Afhankelijk per gemeente. Het scheiden van afval: groen/tuin, rest, plastic en papier.
  6. Vervang je lampen in huis door LED lampen. Tegenwoordig zijn er ‘warme-tinten’ LED lampen verkrijgbaar. Ze gaan langer mee dan de reguliere gloeilampen.

Leven

10   Neem vaker de fiets. Ook goed voor de conditie, je pakt meteen je dagelijkste portie beweging/natuur/buiten mee. 30 minuten buiten in de natuur

11   Wissel van bank. Er zijn verschillende ‘groene’ en duurzame banken, die transparant zijn. En laten zien waarin zij investeren.

12   Kies (vaker) voor Slow fashion . Duurzame en ethisch verantwoorde kleding. De kledingindustrie is een zeer vervuilende industrie. Ik heb sinds kort een aantal basis-items in mijn kledingkast vervangen door duurzame items. De kwaliteit is geweldig.

13. Vervang wegwerp schoonmaakdoekjes voor katoenen doekjes, die je daarna weer kunt wassen.

14. Vervang je tandenborstels door duurzame exemplaren. Ik kocht de tandenborsels van Humble vervaardigt van 100% afbreekbaar bamboe.

15. Koop of vraag geen plastic tasjes in de winkel. Zorg dat je altijd een opvouwbaar tasje bij je hebt. Ik heb een mooi katoenen exemplaar gekocht bij de Hema met de tekst: This is not a plastic bag.

Hoe doe ik het eigenlijk?

Natuurlijk ben ik (met mijn gezin) er nog lang niet. Maar je moet je voorstellen dat iedereen in Nederland een groot aantal dingen van deze lijst doet. Dat zijn al gauw 17 miljoen mensen. Wat denk je dat dat betekent voor de wereld. Het gaat natuurlijk allemaal om mensen (kinderen) op de hoogte brengen van de problematiek. Beginnen bij de kern. Scholen die geen frisdrank automaten met plastic flessen neerzetten, maar een overeenkomst tekenen met bijvoorbeeld FindTap. Dat zijn navulstations voor water. Gewoon het bijvullen van water met je eigen duurzame glazen fles. Fijne bijzaak is dat je meteen het ‘foute-suikers’ probleem aanpakt. Door middel van een app kun je zien waar het dichtstbijzijnde ‘waterstation’ is. Dit is natuurlijk één van de vele initiatieven die er zijn op het gebied van duurzaamheid en milieubehoud. Het is een uitdagende tijd, met grote natuur-/en milieuproblemen, maar tegelijkertijd zijn de oplossingen en ideeën groots. Duurza(a)m(er) leven hoeft niet duurder te zijn. In deze dynamische tijd, waarin alles voortdurend in beweging is, is het best aangenaam om af en toe te pauzeren. En in te zoomen op je eigen leven.

Hoe doe ik het eigenlijk?

Wat is mijn nalatenschap? Heel mindful ook. Mindful break

Wij horen graag van jou hoe jij dit ziet?